2020. jún 13.

Mese gyerekeknek az autizmusról

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mese gyerekeknek az autizmusról

Z. Kiss Adrienn: Különleges ​testvérek

covers_597157.jpg

Fontosnak tartom már egészen kiskorban az érzékenyítést és az elfogadásra tanítást. Ez a kötet tökéletes példa arra, hogyan érzékenyítsük a legkisebbeket a másság, az eltérő felé, legyen szó betegségről, nem szokványos kinézetről vagy bármiről, Kell beszélni ezekről már egész kiskorban és talán nem lehet elég korán kezdeni.

Csongi, az autista kisfiú és Beni, az öccse, a főszereplő, akik tényleg különleges, szuperhős testvérek a szememben. Illetve nem hagynám ki a szülőket sem, akik nagyon jól helytállnak és bármilyen akadályt könnyedén vesznek. Természetesen kezelik az autistaságot, nem betegségként. Próbálják megmutatni másoknak is, milyen az élet egy autista kisfiúval. Nekem ők az igazi szuperhősök! Amit más hátránynak él meg, ők előnyt kovácsolnak belőle. Végtelenül példamutató a hozzáállásuk, az életük és az a vágyuk, hogy megmutassák mindenkinek, milyen az élet egy autista kisfiúval!

Ezért is örültem meg annyira Adrienn könyvének, mikor megérkezett. Az előző kötetét olvastam, de az felnőtteknek íródott, nem igazán olvashattam fel a csemetéimnek. Inkább csak meséltem nekik róla és Csongiról. Ez most kifejezetten gyerekeknek írt történet, könnyed, fogyasztható verzióban Több ilyen könyv kellene a piacra, azt gondolom. Hiszen a gyerekek félnek az ismeretlentől, ha olvasnak róla, találkoznak ilyen gyerekekkel, akkor természetes lesz a számukra is. Tudni fogják, nem kell félni, hiszen ő is ugyan olyan kisgyermek.

A rajzok tündériek és kifejezőek. Könnyen olvasható, kedves kis leírások tarkítják. Nem túl hosszú, hogy a kezdő olvasók, a legapróbbak se fáradjanak el közben. Csongi és Beni hétköznapjait meséli el a történet, semmi különleges, kiemelkedő, ami nem gond. Külön tetszik, hogy nem kerültek a könyvbe nagy helyzetek, csak a hétköznapi apróságok. Közérthető nyelven íródott a könyv, az olvashatóságért. Kiemelve a különbségeket a testvérek között, ugyanakkor megmutatva azt is, hogy ugyanolyan szeretnivaló kisfiúk. 

103876090_3128784237181569_5284998277598235045_o.jpg

Viki lánykámnak az esti fejezet tetszett a legjobban, ahol összebújtak a testvérek és így olvas mesét az édesanyjuk nekik. Egyetértek vele. A testvéri szeretet különleges. Ki nem szerette volna saját kishúgát, nővérét, kisöccsét vagy bátyját megölni valamikor, legalább egyszer, ugyanakkor a tűzbe is menne érte, ha kell? Ugye?

A könyv e nagyszerű, erős köteléket mutatja be, a testvéri szeretetet és egy különleges kisfiú különlegességeit. Mindkettő téma eléggé fontos ahhoz, hogy beszéljünk gyermekünkkel róla. Így én csak köszönni tudom Adriennek, hogy megírta. Olvassátok fel csemetéteknek, mert erről is beszélni kell!

Fülszöveg:

„Az autizmussal élő gyermek különleges színt, új kihívásokat hoz egy család életébe. Ezúttal a reflektorfény az érintett családokban nevelkedő testvérgyerekek helyzetére, a testvérek közt kibontakozó, életre szóló véd- és dacszövetségre irányul. Különleges fókuszú könyvet tart a kezében az olvasó, amely egy kisgyerek szemszögéből kalauzul végig minket a család mindennapjain, mégis rengeteget mutat meg és ad az elfogadásból, amire a felnőttek világában is oly nagy szükség van! Ajánlom szeretettel minden különleges szuperhőst nevelő szülőnek, pedagógusnak és minden kisgyereknek!”
Deliága Éva gyermekpszichológus

Idézet:

A szeretethez nem kellenek szavak.

32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150074450 · Illusztrálta: Takács Viktória

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #mese #olvasmány #érzékenyítés #mesekönyv #autizmus #testvériszeretet 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk